mandag 28. desember 2009

Romjuls sysler

Og så kom vinteren. Deilig for alle sammen. Ut og prøve nye ski og kjelkar, og leike seg i snøen.
Lillegut fekk seg ski til jul, og var overlykkeleg, no skulle han ut og "hoppe", for det hadde han sett på TV. Men det gikk ikkje mange stega, før han litt slukøra måtte meddele at dette ikkje var heilt lett.
Men eg ser ikkje på det som noko problem å lære han å gå på ski, han er nemlig ikkje typen som gir opp. Han har no vore ute og gått på ski kvar dag.


Eldstemann har ikkje fått fram skia enda, men har vore ute kvar dag han òg.


Gradestokken har no krope ganske langt nedover, og er nede på-10. Men her er vindstille og eit fantastisk vær.
Var ute og tok nokre bilder av månen, det er nesten heilt lyst ute.

Eg og Rakel var på ein sein ridetur, men det var berre heilt fantastisk vakkert. Hadde ikkje behov for noko lys.

No har eg fått mange beskjeder her i gården at eg aldri viser bilder av meg sjølv, men det har jo sin enkle forklaring at det er som regel eg som tek bilda.
I dag vart eg knipsa i stallen, når hesten får mat og stell etter turen. Ho har også fått ullteppe på, sidan ho var litt svett.
Hestane skal stellast godt med når det er kaldt,(ellers også altså)No har vi nokre hardføre dyr, og dei har godt med vinterpels. Vi klipper aldri hestane våre. Derfor er dei heite og gode heilt ned til -20 grader, når dei er tørre.
Men sidan alle hestar har litt spesiell ømfintleg mage, toler dei ikkje kald mat og drikke.
Derfor berer vi vatn fire gonger dagleg, og det dei ikkje drikk opp slår vi ut, og så får dei det turraste, beste høyet.
Var nettopp ei tragedie ei nobobygd her, der fleire hestar strauk med på grunn av kolikk.
Derfor er dette VELDIG viktig.
Og så må det jo nevnast at ovnen hoppar og går, og sidan denne typen eigentleg skulle vore utskifta med ein meir moderne type, så varmer den godt. Den får gjere nytta si ialle fall i vinter òg. Men sidan den skal varme opp ca 200 kvadrat åleine, så skjønar dere størrelsen på vedkorga.
Ønsker dere alle ei fortsatt god veke.



torsdag 17. desember 2009

Snø

Så endeleg kom snøen, og med den skikkeleg julestemning.
Vi har vore på beina i heile dag, lillemann var oppe og ute før frukost, vi andre gjekk ut nett etter.
Vi har fått gang på rattkjelkane, og det er litt morsomt, for som dere alle sikkert veit så bur vi på fjellet, og her er det mange lange bakkar.
Etter ein innkjøpsrunde på butikken, var det tid for juletrehenting. Og vi fannt eit passe fint tre etter ei lita stund. Etter det har ungane basa ute i snøen, og mor sjølv fekk tid til ein ridetur.

Vi gjorde det enkelt i å også, pepperkakehus fra Rema. Så etter at mor sjølv neste røykla heile kjøkkenet med sukkersmelting, så fekk vi pynta hus til slutt.


Og no, cappuchino og brune pinner til mor.

Ønsker alle ein Riktig god Laurdagskveld.

tirsdag 15. desember 2009

Så har vi oppdatert litt, var ute og tok nokre bilder i dag av huset, og så kom sauene tuslande og la seg ned utanfor gjerdet.

No er det eigentlig ikkje slik at dei skal vere SÅ frittgåande, men det heile skyldast eit hull. I eit anna gjerde. Men så lenge grinda inn til hagen er igjen, så er det jo berre koselig at dei kjem og helsar på.

No skreiv eg i går at det snødde, men det var ikkje rare snøen som kom. Berre ein cm.



Alle her på gardstunet var i ettermiddag ute i skogen og grilla pølser, og etter at vi kom inn igjen sat vi og spelte pakk-esel. ganske morsomt og veldig enkelt spill, og passer alle aldrar.



Og i skrivande stund så ser eg at pusen verkeleg har funne seg til rette, eg har funne fram jule-løparen min, og julegardinene, og der fann han ut at det var fint å liggje.
Og så må eg berre gje alle eit godt tips (som eg sjølv fann i eit interiørblad ein gong)
Og det er knaggar til skulesekkane. Gutane har kvar sin i Spisestova, sidan det er der dei gjer lekser. Og kvar dag dei kjem heim heng dei sekkane rett opp der.
Supersmart og ryddig, om ikkje så veldig vakkert.

Må også få med eit bilde av den flotte Væren vår.
Han er av typen Gammalnorsk Spæl, og er ein stolt og artig type, litt lumsk visst du ikkje har med noko godt til han, men stort sett grei. (trur eg)


Dette vart eit litt rart innlegg, om hummar og kanari. Men det er også mykje rart som skjer her på Tunet om dagen.
Ønsker alle ei fortsatt god veke.

mandag 14. desember 2009

Så var det ho som skulle holde ein oppdatert Adventskalender. Tida har floge av stad, og vi har vore opptatt med oss sjølve, litt venner og familie, baking, maling og diverse.

Eg ser at det snart er på tide å oppdatere headeren vår, og sidan det no snør, så får vi sikkert fine bilder i morgon.


Slik vart vår Adventskalendar sjåande ut til slutt.
Vart ganske fornøgde med resultatet. Og no har vi ein kalender for mange år framover.


På Laurdagen var eg og gutane+pluss ein kompis ute for å finne einer til å pynte ute med. Og då må vi jo gjere det skikkeleg, med hest og vogn. Eldstemann handterer hesten fint no aleine. Litt uklare bilder, men både fotografen og hesten var i bevegelse.

Ønsker dere alle ei god veke.

søndag 6. desember 2009

Adventkalender

Dette vart jo ein fin kalender, med innlegg i hytt og pine. Men skal ta det i rekkefølge.

2. Desember gikk i rasende fart, og det eg fekk gjort av juleforberedelser var absolutt ingenting. Fikk inn eit hastesyoppdrag på jobb som tok all tid.

3. Desember gikk ikkje noko serlig likare, men eg fekk sydd noko meir på gutanes adventskalender. Mykje jobb, og lekser om eitt anna.

4. Desember var det mykje jobb og fram og tilbake, og så hadde eg lova "gutta boy`s" bowling og Pizza. Og da må man prioritere. Lilleguten slo både mor og Storebror med god margin. (betydde ingenting at han brukte barnebane)

5. Desember og lørdag, og mamma kan endeleg puste letta ut. Har avlevert arbeid som hasta med. Så det vart kafèbesøk, julehandel, og pepperkakebaking. Gutar og husbond hjelpte til med husvask, og mor fekk til og med vaska nokre tak her og der. Husbonden er ferdig med å fuge på brannmur, så då er det berre å male taket igjen.

6. Desember og andre søndag i advent. Mor og Gutta tok avgarde i varebilen, med syklar og hjelmer og greier, for når vi skal på lang sykkeltur så må vi kjøre.
Jo da, og det fordi vi bur litt høgt over havet, og her er enten rett opp eller rett ned. Ei sykkeltur i sentrum er ikkje å forakte heller, da dropper vi innom ein kafè for kakao, ein bensinstasjon for sjokolade, og ein plantasje for å sjå på nissar og kjøpe svibler. Og så treffer vi på så mange folk. Og sjølv om andre meiner det er litt oppskrytt, så meiner mor at det er litt viktig å treffe litt folk av og til.
( Vi er ikkje nokre enstøingar altså, men sidan mor har hatt lange dager på jobb, og ho jobber heime, så blir det mange dagar heime på ho, derfor eit behov for å sjå folk)

Så no håpar eg at eg kan oppdatere min adventskalender meir jamnleg.

Ønsker alle ei god veke.

tirsdag 1. desember 2009

1. Desember

1. Desember.
Husfruas Julekalender.
Eg er ikkje den som har alt under kontroll her nei. I År var det duka for at på Gardstunet skulle vi få ein Adventskalender som var ei syerske verdig.
Men sidan det har vore veldig hektisk her, så har eg ikkje fått begynnt ein gong.
Så..... planen har vore i hove mitt ei stund, så derfor var det meste kjøpt inn, eller iallefall tenkt ut.
Men når datoen bikkar 30.november og klokka er 20.00. er det vel på tide å setje igang.
No er det blitt like mykje Husfruas Adventskalender, som dei Håpefulle sin.
Derfor blir det kvar dag nye framsteg.
24 lommer i lin, 6 raude og resten natur.
Bakgrunnen i eit stort linlerret med mellomlegg og lerret til bakstykke, skal vere kant rundt, men har ikkje heilt bestemt kor stort "arbeidet" skal bli til slutt.
I utgangspunktet skal det vere litt tilfeldig, då eg har ein fobi mot symmetri. Så det er litt terapi dette med trekantform. Men tilfeldigheita her er nøye oppmålt.

Ikkje akkurat ein teknisk-tegning men gjer nytta.

Nokre av lommane får litt ekstra pynt.


Dei to gutane hadde ønska seg Lego i kalenderen, og då tenkte jo eg at då kjøper eg ein Legokalendar litt snop, og deler det fint opp, kjapp, kjapp, ferdig, ferdig.
MEN
Så var det jo det å ver litt i seinaste laget då. Jo da, det var ikkje fleire legokalendarar å oppdrive i heile fylket. (lurer på når eg har tenkt å lære)
Det enda med to pakker lego til kvar, som eg måtte sitte å dele opp i passe mengder, slik at dei kan bygggje litt kvar dag. For å gjere det litt ekstra spennande for storebror, har eg kopiert bruksanvisningen, slik at han ikkje veit kva hans ting skal bli til slutt.
(Og slik at eg kunne få litt meir arbeid )
Resultatet vart ein kalendar gutane kunne byrje på i dag tidleg.
(Og ei mor med litt for få timar søvn)
Fortsettelse følger.